Nee.

Ok. Kan iemand mij misschien even uitleggen wat er in vredesnaam mis is met gewoon “nee” tegen je kind zeggen? Kijk, ik snap best dat je niet de hele tijd politie-agentje moet staan spelen. En dat de ganse dag je de longen uit het lijf brullen (Laat dat! Niet doen! Hou op!) ook niet de manier is. Maar ik word kots- en kotsmisselijk van al die (meestal Amerikaanse) artikelen over positief opvoeden die je te pas en te onpas tegenkomt op internet de laatste tijd. Als je kind met de plakbandhouder speelt en de hele kamer vol plakt, dan moet je zeggen: “Oh! Kijk nou eens! Je hebt mammies plakband gevonden! Wat leuk! Ja, wat voelt dat gek, h? Dag-dag plakband! Geef je hem nu weer aan mammie?” Sowieso vind ik die gewoonte om het tegenover je kinderen over jezelf in de derde persoon te hebben al misselijkmakend. Ik ben IK. Ik ben hun moeder, ja, maar dat snappen ze ook wel zonder dat ik het woord mama elke zin twee keer laat vallen. En als mijn kinderen aan het klieren zijn en ik wil dat ze iets aan mij geven, dan vraag ik dus: “Wil je dat even aan mij geven en nu meteen ophouden met die onzin alsjeblieft?” Simpel genoeg, en h, ze snappen het ook nog, is dat niet gek? Die arme tere kinderzieltjes toch. Ja, vind je het gek dat er alleen nog maar prinsjes en prinsesjes in de klas lijken te zitten!

3 Reacties op “Nee.”

 1. Judith schreef:

  tja ik ben ook wel voor duidelijkheid hoor… nee is gewoon nee en ik ga t echt niet allemaal uitleggen…telkens weer…
  als ik vandaag niet direcht Nee had geroepen had zoonlief wel mijn vlinders van keramiek versierd met zwarte stift…nu weet ik zeker dat hij t niet nog eens doet.

 2. Micheline schreef:

  Vandaag las ik een artikel over een moeder, hoogleraar op Yale oid, van Chinese afkomst, die haar twee dochters heel streng opvoedde en ervan uitging dat ze in alles wat ze deden moesten slagen. En daar moesten ze heel hard voor werken (onder dwang en zonder pauze, werkstukken verscheuren als die niet perfect waren). Tsja, da’s ook een manier.

  Persoonlijk ga ik meer voor jouw methode. Lijkt tot op heden ook redelijk uit te pakken 😉

 3. Rietje schreef:

  Ben het helemaal met je eens Meike. Dat pappen en nathouden werkt op de lange duur niet, en je krijgt er alleen heeeeel vervelende kinderen van, die later heeeel vervelende volwassenen worden. ‘Nee is nee’ en ‘Ja is ja’ nog altijd het duidelijkst.